Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, ja lähialueineen se muodostaa heti pääkaupunkiseudun jälkeen maamme toiseksi suurimman kaupunkialueen. Yleisöpohjaa erilaisille festivaaleille löytyy siis omastakin takaa, mutta Tampere sijaitsee lisäksi erittäin hyvien kulkuyhteyksien päässä oikeastaan kaikkialta Suomesta ja ulkomailta. Kotimaan keskeisin rautatie kulkee Tampereen kautta, ja kaupungissa on myös kansainväliset mitat täyttävä lentokenttä. Myös majoitus- ja ravintolapalveluidensa puolesta Tampere soveltuu erittäin hyvin festivaalipaikaksi.

Majoitusta on Tampereella tarjolla festivaalimatkailijalle moneen lähtöön. Ylellisiä ja kalliita hotelleja, edullisia hostelleja – myös opiskelija-asuntola kesähostellina, yksityisiä vuokra-asuntoja, leirintäalueita kohtuullisen matkan päässä keskustasta sekä isojen festivaalien aikaan myös koulumajoitusta. Majoituspaikkoja onkin oltava runsaasti, sillä Tampereella toimii vuosittain useita todella suuria kansanjoukkoja liikuttavia tapahtumia.

Jos kuitenkin käy niin, että Tampereelta on omalle kukkarolle sopivat majoitusvaihtoehdot jo loppuunmyyty, kannattaa selvittää majoitustilanne lähikunnissa, joihin kulkuyhteydet ovat erittäin hyvät. Esimerkiksi Hämeenlinna on vain vajaan tunnin junamatkan päässä ja pystyy sekin tarjoamaan majoituspalveluja suurille ihmisjoukoille.

Tampereesta tekee hyvän festivaalikaupungin myös sen runsas kulttuuri- ja viihdetarjonta, sillä festivaalivieraallekin jää välillä muutama tunti aikaa tutustua paikkakuntaan. Tampereella on varsin kiinnostavaa vanhaa teollisuusarkkitehtuuria esim. Finlaysonin tehdasalueella. Lisäksi Särkänniemen suuressa huvipuistossa on Näsinneulan näkötorni, josta avautuu näkymä upeaan järvimaisemaan ja kaupunkiin sekä Pyynikin harju, jolla voi ihastella viehättävää harjumaisemaa ja puutaloasutusta. Tampereella totisesti riittää tekemistä, jos festarialue ei ihan aina jaksa houkutella.

Tammerfest on Suomen suurin kaupunkifestivaali

Tampereella Ratinanniemessä joka kesä heinäkuussa järjestettävä Tammerfest on Suomen suurin kaupunkifestivaali. Yhden venytetyn viikonlopun – juhlat alkavat tänä kesänä jo keksiviikkona ja päättyvät sunnuntaina – aikana festivaaleilla käy yli 100 000 festivaalivierasta, ja esiintyjiä on kymmeniä sekä kotimaasta että maailmalta. Festivaali on saavuttanut huikean suosion ja koko Tampere muuttuu festivaalien aikana yhdeksi kuhisevaksi festarikaupungiksi.

Kesällä 2017 on Tammerfestillä odotettavissa erikoisohjelmaa, sillä festivaalin yhteistyökumppani Central Line Entertainment täyttää 25 vuotta ja tuo festivaaleille koko tähtikaartinsa, johon kuuluvat muun muassa Anna Puu, Samuli Putro ja Lauri Tähkä. Myös alkuperäisessä kokoonpanossa comebackin tekevä Dingo esiintyy tulevana kesänä Tammerfesteillä.

Tammerfestissä on lapsivieraat otettu erikseen huomioon. Alle kymmenvuotiaille on oma päivälippunsa ja alle kolmivuotiaat pääsevät festivaaleille ilmaiseksi. Alle 12-vuotiaalla tulee olla aikuinen saattaja.

Myös esteettömyys on Tammerfestissa huomioitu. Avustaja pääsee tapahtumaan maksutta, ja pyörätuolilla liikkuville on varattu koroke, josta on hyvä näkyvyys lavalle. Esteettömyyspalveluita tarvitsevan on hyvä olla hyvissä ajoin yhteydessä järjestäjään, jotta kaikki palvelut järjestyvät parhaalla mahdollisella tavalla.

Tammerfestillä on erittäin hyvät kotisivut, joilta löytyy kaikki tarvittava tieto niin paikalle saapumiseen, paikalla liikkumiseen kuin majoittumiseenkin. Kaupunkifestivaalilla kannattaa järjestäjän antamaan informaatioon tutustua tarkasti, jotta esimerkiksi tarpeetonta ruuhkautumista pystytään välttämään.

Blockfest myös Tampereella

Elokuussa 2017 Tampereella järjestetään jo kymmenettä kertaa Pohjoismaiden suurin hiphopin ja rap-musiikin festivaali Blockfest. Se kutsuu esiintyjiä ja yleisöä eri puolilta maailmaa ja on ilmapiiriltään ainutlaatuinen rap-tapahtuma. Tästä kertoo jo se, että festivaali myydään aina loppuun jo ennakkomyynnissä.

Tapahtuma järjestetään aivan Tampereen ydinkeskustassa, ja se on ainutlaatuinen tilaisuus nauttia suuren kaupungin sykkeestä ja hyvästä musiikista. Hiphop-festaria ei oikein voisi kuvitellakaan luonnon helmaan. Tampere on sille juuri oikea ympäristö!

Sarjakuvaa ja elokuvaa Tampereella

Musiikkifestivaalien ohella Tampereella tapahtuu myös hiukan marginaalisemman kulttuurin saralla. Parhaat esimerkit tästä ovat sarjakuvafestivaali Tampere Kuplii ja lyhytelokuvaan erikoistunut elokuvajuhla Tampere Film Festival.

Tampere Kuplii

Tampere Kuplii on hauska, helposti lähestyttävä ja viihtyisä sarjakuvafestivaali. Tapahtuma järjestetään yhden viikonlopun mittaisena Tampere-talossa, ja sinne on vapaa pääsy. Festivaalia edeltää viikon kestävä näyttely ja ohjelmaa eri puolilla Tamperetta. Festivaalilla nähdään sekä kokeilevaa että perinteistä sarjakuvaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Festivaalilla on joka vuosi oma festivaalitaiteilijansa, maineikas sarjakuvapiirtäjä. Tänä vuonna kunnian on saanut Mauri Kunnas, joka on todellinen suomalaisen sarjakuvan edelläkävijä.

Tampere Kuplii -festivaaleilla järjestetään myös suuren suosion saavuttaneet Cosplay-kilpailu, johon voi osallistua yksin, parina tai tiiminä. Hahmojen esikuvat voivat olla sarjakuvan lisäksi myös animaatiosta, video- ja konsolipeleistä, visual novel -maailmasta, tv-sarjoista ja elokuvista. Vaikka festivaalin teemana muuten on Suomi, ei Cosplay-hahmojen alkuperämaata ole rajoitettu.

Festivaaliin liittyy Tampere Kuplii Goes Academic -seminaari, jossa sarjakuvan tutkijat ja opiskelijat keskustelevat sarjakuvasta. Tänä vuonna teemana on suomalainen sarjakuva 100-vuotisen Suomen kunniaksi.

Festivaalin aikana jaetaan Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto, joka on merkittävin sarjakuvasta Suomessa jaettava palkinto.

Tampere Film Festival

Tampere Film Festival on lyhytelokuvaan erikoistunut elokuvajuhla, jonka tarjontaan kuuluvat sekä uudet, kokeilevat lyhytelokuvan tekijät että maailmalla jo mainetta niittäneet alan konkarit. Festivaalien tarjonta on monipuolista ja myös lapsille on tarjolla omaa ohjelmaansa Minikinossa.

Kuriositeettina mainittakoon, että Tampere Film Festivalin t-paidat aikaisemmilta vuosilta ovat todellisia keräilykohteita.