Nuorilla ihmisillä tietty spontaanius kuuluu festarielämään. Päätetään kavereiden kanssa äkkiä liftata festareille tai ottaa viimeinen mahdollinen juna. Mietitään paikan päällä, mistä saisi yöpymispaikan ja ruokaa sekä tietysti juomia. Liput ostetaan viime tingassa, jos niitä on vielä jäljellä. Tämä kuulostaa hyvin romanttiselta tavalta viettää kesää, mutta se tulee myös erittäin kalliiksi. Jos elät budjetilla tai muuten haluat käyttää rahasi mahdollisimman tehokkaasti, tässä on sinulle muutama vinkki.

Festariliput


Miten säästää rahaa festarilipuissa? Yksi vinkki töissä käyville on käyttää vuoden lopussa vanhentuvat kulttuurisetelit ensi vuoden lippuihin. Tämä temppu onnistuu ainakin Pori Jazzeilla. Toinen vinkki on ilmoittautua talkoolaiseksi, sillä monet festivaalit etsivät vapaaehtoisia tapahtumiinsa. Palkkiona on vapaa pääsy yhden päivän ajaksi tai sinulla on mahdollisuus päästä kuulemaan suosikkibändiäsi töiden lomassa. Ainakin Helsingin Tuska-festivaaleilla talkoolaiset pääsevät ilmaiseksi tiettynä päivänä. Viimeinen vaihtoehto on olla ajoissa liikkeellä, sillä aikaisemmin liput ostavat henkilöt saavat alennuksia osassa tapahtumia.

Festivaalialueen kalliit hinnat

Jos suomalainen kesä on jotain, se on arvaamaton säältään. On normaalia, että festivaalipäivän aikana voi vettä tulla kaatamalla viileässä kelissä, kun taas muutaman tunnin päästä tarvitaan aurinkorasvaa ja aurinkolasit.

Ota kotoa mukaasi aurinkorasva, kertakäyttösadetakki, hyttyskarkote, omia eväitä niin paljon kuin pystyt kantamaan. Lisäksi on hyvä pakata sipsit ja karkit, desinfiointipyyhkeitä, nenäliinoja sekä festarialueella yöpyessäsi omat vessapaperit. Kaikki nämä maksavat festivaalialueella moninkertaisesti. Jos joku tavaroista unohtuu, pysähdy matkalla johonkin kauppaan tai hätätapauksessa kioskiin ja osta ne vielä matkalta.

Festivaalialueelta ei tarvitse ostaa maksullista ohjelmaa. Kännykästä näet ohjelman netistä. Monilla festareilla on mahdollista saada vielä sovellus, joka ilmoittaa sinulle, missä ja milloin joku bändi aloittaa soittamisen.

Turvaa arvoesineesi

Jos joku tulee kalliiksi festaribudjetissa, se on uuden kännykkäsi hukkaaminen tai rikkominen. Festivaalit kuhisevat varkaita, joille humalaiset vierailijat ovat helppoja nakkeja. Harkitse paremman puhelimesi tai tablettisi jättämistä suosiolla kotiin tai edes vaihtavasi sen festarin ajaksi vanhaan versioon.

Vaihtoehtoisesti voit lainata kaverilta jonkun vanhan mallin reissusi ajaksi. Muista ottaa mukaasi sateen sattuessa Minigrip-pussi tai joku vastaava suoja, johon voit laittaa kosketusnäytöllä varustetun puhelimesi. Osa älypuhelimista kestää vettä todella heikosti, ja festaripäivän tai -viikonlopun olet täysin säiden armoilla.

Käteinen toimii parhaiten

Suosi käteistä! Ota mukaan riittävästi seteleitä ja jätä kaikki ylimääräiset kortit kotiin. Osalla on taipumusta käyttää humalassa huolettomasti kortteja sekä unohtaa niitä tiskeille tai vessoihin. Pysyt paremmin budjetissasi ottamalla käteistä mukaan. Niin kutsuttu passipussi on vanha tuttu tapa suojata suuremmat summat rahaa.

Jätä myös kaikki kalliit korut ja kellot kotiin. Festareilla on hyvä ottaa rennosti ja huolettomammin pukeutumisen kanssa. Laita päällesi jotkut halvemmat korut, joita löytyy edullisesti kirppareilta tai netistä.

Ota vakuutus

Mikään ei pilaa varmemmin festarireissua tai -päivää kuin yksittäinen haaveri. Älä siis juo liikaa ja ota matkavakuutus. Monilla toistaiseksi voimassa olevalla matkavakuutuksilla saa tietyn kodista katsotun kilometrimäärän jälkeen (usein n. 30 km) mennä yksityiselle lääkärille, johon usein pääsee nopeammin. Matkatavaravakuutus korvaa myös rikkoutuneet tai varastetut tavarasi. Vakuutus ei kuitenkaan korvaa, jos olet ollut humalassa.

Matkat festareille

Jos lähdet festareille vähän kauemmas ja et saa kyytiä perille, kannattaa matkojen varaamisen kanssa olla ajoissa. Bussiyritykset tarjoavat edullisemmin lippuja, mitä aikaisemmin varaat. Tässä voit parhaimmillaan tehdä suuriakin säästöjä. Sama asia pätee juniin ja lentoihin. Festarireissuissa on se hyvä puoli, että harvoin tarvitsee matkustaa kiireellä. Jos matkustat ruuhka-aikojen ulkopuolella, voit saada paremman hinnan.

Ruuat festivaaleilla

Festivaalialueen ruuat ovat yleensä kovissa hinnoissa, sillä alue on usein syrjässä muista paikoista, ja ihmisten on pakko syödä joka tapauksessa. Pakkaa mukaan mahdollisimman paljon syömistä ja välipaloja joko kotoa tai matkalla lähikaupoista.

Nykyään monista marketeista saa mm. tuoreita patonkeja, jotka ovat edullisempia kuin alueella. Jos sinulla on erikoisruokavalio, ei kannata luottaa siihen, että festareilta löytyy haluamasi vaihtoehto, josta riittäisi kaikille halukkaille. Jos haluat kuitenkin nauttia tapahtuma-alueen ruuasta, ota sitä varten käteistä mukaan pysyäksesi paremmin budjetissasi.

Budjetoi festivaalireissusi

Tee ennen reissuasi suunnitelma kaikista kustannuksistasi. Laske jokaiselle festivaalipäivälle budjetti. Jos summa tuntuu suurelta, katso, missä asioissa voit säästää. Reissuilla voi aina sattua ja tapahtua jotain ylimääräistä. Laske mukaan hätäsumma, jonka käytät, jos jotain sattuu. Varmista ainakin, että sellainen löytyy tililtäsi.

Kerää tölkkejä ja pulloja alueelta

Jos olet autolla, sinulla on mahdollisuus kerätä esim. leirintäalueelta sekä tienvarsilta matkalla festivaalialueelle pulloja ja tölkkejä. Rahan ansaitsemisen lisäksi säästät samalla luontoa. Sanomattakin on selvää, että palautat myös omasi tyhjinä tai annat ne jollekin toiselle keräilijälle!

Säästä telttavarusteissa

Festareiden retkeilyalueille ei kannata ottaa parhaimpia välineitä. Siisteimmät ja laadukkaimmat retkeilyvälineet ovat arvokkaita, ja niistä on saatavilla erittäin halpoja versioita. Näissä paikoissa on varkaita, jotka tuntevat kalliimmat merkit. Tämän lisäksi ne rähjääntyvät festarireissuilla, sillä ihmiset ovat humalassa sekä likaisia.

Kirppiksiltä ja nettikirppiksiltä löytää edullisia makuupusseja, makuualustoja sekä telttoja. Tarkista ensin, että teltoissa kaikki osat ovat tallella ennen reissua. Tavallisista marketeista löydät myös edullisempia retkeilyvarusteita, jotka kelpaavat festarireissuille ja esimerkiksi sisämajoitukseen.

Festaripaidat

Varmista, että sinulla on festaribudjetissa varaa niihin, sillä paidat ovat erittäin kalliita. Mieti, tuleeko sinun todella käytettyä 60 euron t-paitaa monta kertaa. Missä sitä käyttäisit? Jos kuitenkin olet vakuuttunut sen tarpeesta, varaa siihen ennalta rahaa sekä koita ostaa paita viimeisellä hetkellä, ennen kuin paitamyyjät lähtevät kotiin. Silloin saatat tehdä paremman diilin pienellä tinkaamalla.