Festivaalin järjestäminen kuluttaa ympäristöä monella tavalla. Paikalla tarvitaan runsaasti sähköä, liikennemäärät ovat suuremmat ja tapahtumat jättävät jälkeensä paljon jätettä. Sen vuoksi monet festarit ovat lupautuneet tekemään töitä ympäristöystävällisyyden suhteen.

Tapahtumat ovat ottaneet askeleen ympäristöystävällisempään suuntaan monessakin mielessä. Aikaisemmin festivaalien jälkeen saattoi joutua siivoamaan useiden päivien ajan, ennen kuin alue oli edes hieman siistiytynyt. Nykyisin festivaalien siisteydestä pidetään huolta koko ajan, joten jälkien siivouskaan ei ole niin työlästä.

Festivaalit voivat kunnioittaa ympäristöä monella tavalla. Suomalaiset festarit ovat olleet oikeita uranuurtajia ympäristöystävällisyydessä. Esimerkiksi Helsingissä järjestettävä Flow on yksi maailman ensimmäisiä hiilineutraaleita tapahtumia, sillä sen hiilijalanjälkeä on kompensoitu aina vuodesta 2009 saakka.

Viime kesänä Flow sitoutui kompensoimaan festivaalin päästöt Gold Standard -sertifioituun Zhangbei Dayangzhuang -tuulivoimahankkeeseen, jota toteutetaan Kiinassa. Sen tarkoituksena on vähentää kasvihuonepäästöjä globaalisti korvaamalla maan jatkuvasti kasvavaa hiililauhdepohjaista sähköntuotantoa huomattavasti ympäristöystävällisemmällä tuulivoimalla. Kyseinen hanke tukee kestävää kehitystä myös lisäämällä työllisyyttä Kiinassa. Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa on useita vastaavia tilaisuuksia, jotka tekevät kaikkensa pitääkseen hiilijalanjäljen mahdollisimman pienenä.

Festivaalien sähkö syntyy tähteistä ja jätteistä

Hiilineutraalit festivaalit pyrkivät minimoimaan kaikki päästöt kokonaisvaltaisella ympäristötyöllä. Suomessa Neste on toiminut hiilineutraaleiden tapahtumien yhteistyökumppanina. Yhtiö on mahdollistanut festivaalien energiatuotannon uusiutuvalla biodieselillä, jonka käyttäminen tavalliseen dieseliin verrattuna voi pienentää koko tapahtuman kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia. Uusiutuva biodiesel valmistetaan esimerkiksi ruoaksi kelpaamattomasta jätteestä ja tähteistä. Jos festivaaleilla joudutaan käyttämään muutakin sähköä, tulisi sen silloin olla tuulivoimalla tuotettua sähköä, koska siitä ei synny ollenkaan hiilidioksidipäästöjä.

Lisäksi festivaalin sähkönkulutusta pyritään tarkkailemaan, sillä ylimääräistä käyttöä pyritään välttämään. Tapahtuman jokainen toimipiste, ääni- ja valomies, yhteistyökumppani sekä myyntipaikalla toimiva henkilö joutuvat antamaan tiedot siitä, kuinka paljon sähköä kuluu. Lavojen valaistuksessa ollaan hiljalleen siirrytty vähemmän kuluttaviin LED-valoihin.

Kestävä kuluttaminen tapahtuman aikana

Festivaalit ovat ottaneet huomioon myös kierrättämisen. Tänä päivänä tapahtumissa voikin nähdä mitä erilaisempia roska-astioita niin sekajätteelle, biojätteelle kuin esimerkiksi muovipulloillekin. Osa festivaaleista on päässyt jo siihen pisteeseen, että kaatopaikkajätettä ei synny yhtään. Jätteitä voidaan nimittäin hyödyntää joko energiana tai materiaaleina.

Olisi tärkeää, että festivaalijärjestäjät ottaisivat myös ruokamyyjät mukaan suunnittelemaan kestävän kehityksen mukaisia annoksia. Näin myös yritykset pääsevät vaikuttamaan ympäristöystävällisyyteen ja voivat omalta osaltaan pienentää festivaalin hiilijalanjälkeä. Myös festivaalikävijöiden kannattaa suosia luomua ja kotimaista ruokaa, jonka tietää tulevan läheltä. Kasvispainotteinen ruokavalio on niin ikään aina ympäristöä vähemmän kuormittavaa.

Suomessa on käytössä Sustainable meal -ohjeistus, joka auttaa kiinnittämään huomiota raaka-aineiden eettisyyteen ja alkuperään, logistiikkaan, ruoan tuotannon energiatehokkuuteen ja pakkausmateriaaleihin. Tämä ohje on tullut todella suosituksi ruokamyyjien keskuudessa. Yhä useammat ruokapisteet ovatkin ottaneet tehtäväkseen vähentää ruokahävikkiä ja lisätä kasvisten osuutta ruoka-annoksista.

Vesipisteet festivaaleilla

Muovi on yleisesti ottaen suuri globaali ongelma. Sitä ei voi juurikaan kierrättää ilman todella hankalia tapoja. Aikaisemmin festivaaleilla kertyi paljon muoviroskaa, joka laitettiin sekajätteeseen. Tämä asia lisäsi osaltaan festivaaleilta kertynyttä kaatopaikkajätettä, sillä varsinkin kertakäyttöiset muovipullot ovat suurimmaksi osaksi sekajätettä. Ne ovat myös ympäristöä kuluttavia, koska muovipullojen valmistuksessa käytetään materiaalia, jota ei voi kierrättää kovin helposti. Ne ovatkin olleet vuosien saatossa yksi suurimmista ympäristöongelmista, jos asiaa ajatellaan maailmanlaajuisesti.

Festarit ovatkin ottaneet käyttöönsä aina vain suuremmassa määrin vesipisteitä, joilla kävijät voivat täyttää omat juomapullonsa ja pestä kädet. Festivaalialueille saakin yleensä viedä tyhjiä pulloja. Tämä tulee kävijälle myös edullisemmaksi, koska hinnat ovat yleensä melko korkeat. Niiden kuljettaminen alueelle kannattaa siis monestakin syystä.

Vesipisteet sijoitetaan yleensä toki bajamajojen läheisyyteen, mutta myös ruokakojujen ympäristöön. Vesipullojen myynti onkin pienempää kuin aikaisemmin juuri tästä syystä, että vettä saa otettua omaan pulloonsa. Lisäksi hanat on suunniteltu siten, että ne eivät jää valumaan. Muussa tapauksessa se lisäisi äkkiä festivaalin vedenkulutusta, mikä olisi taas omalta osaltaan ympäristöä kuormittavaa toimintaa.

Ympäristöystävälliset liikennemuodot

Festivaaleille ei kannata saapua autolla, jos ei ole tulossa kovin kaukaa. Aina on mahdollisuus käyttää esimerkiksi polkupyörää tai julkista liikennettä. Jotkut tapahtumat tarjoavat myös pyöräparkin, jossa kävijöillä on mahdollisuus säilyttää pyöränsä vartioidussa tilassa. Osa festivaaleista tarjoaa polkupyöriä työntekijöiden käyttöön. Tämän ympäristöystävällisen muodon edelläkävijä Suomessa on Ilosaarirock.

Festivaalien tekemän seurannan perusteella liikenne on kuitenkin suurin päästöjä aiheuttava tekijä, mutta siihen on samaan aikaan myös vaikeinta vaikuttaa. Tapahtumat ovatkin pyrkineet järjestämään ilmaisia bussivuoroja, jotka palvelevat paikalle tulevaa kansaa. Tällä tavalla liikenteestä aiheutuvia päästöjä saadaan vähennettyä edes hieman.