Festivaalit ovat usein sen luokan massatapahtuma, että paikalle saapuminen on jo oma ohjelmanumeronsa. Jos et ole liikkeellä hyvissä ajoin ja unohdat varata itsellesi liput junaan, bussiin tai lentokoneeseen, saatat hyvinkin joutua toteamaan, ettei paikkoja enää ole. Aloita siis onnistunut festivaalimatka varaamalla itsellesi matkaliput mielellään useita viikkoja ennen tapahtuman h-hetkeä.

Voit myös säästää suuria summia rahaa hankkimalla liput hyvissä ajoin, sillä nykyhinnoittelu perustuu kysyntään, joten viime hetkellä ostetut liput ovat huomattavasti hyvissä ajoin ostettuja kalliimpia. Jos myöhästyt, saatat myös joutua matkustamaan ensimmäisessä luokassa toisen luokan ollessa loppuunmyyty, mikä tietysti on kallista.

Festarijuna on paras juna!

Festarit todella alkavat jo junassa! Niin monet saapuvat festaripaikkakunnille junalla, että kokonaiset vaunuosastot saattavat olla täynnä festarikansaa suurien tapahtumien alkamispäivänä. Tunnelma tällaisissa junissa on aivan omaa luokkaansa ja ihmisiin on helppo tutustua, kun yhteinen määränpää puhuttaa ja innostaa. Yleensä suositellaankin lämpimästi etenkin festivaaleille matkustamista juuri junalla.

Erityisesti lippujen varhaiseen varaamiseen on kiinnitettävä huomiota, jos haluat matkustaa Sodankylän elokuvajuhlille niin, että laitat oman autosi junaan ja matkustat suurimman osan matkasta junalla. Se on näppärä tapa, sillä Suomi on kovin pitkä maa ja ajomatkat ovat rasittavia. Oma auto on Sodankylässä oiva kulkuneuvo, mutta autojunaliput myydään loppuun jo hyvin aikaisessa vaiheessa aina, kun pohjoisessa on jokin merkittävä tapahtuma. Ole siis liikkeellä hyvissä ajoin, mielellään jopa yli puoli vuotta ennen matkaa.

Polkupyörällä tapahtuma-alueelle

Monilla festivaalipaikkakunnilla toimii polkupyörien vuokraus varsin vaivattomasti. Myös oman fillarin voi tietysti ottaa mukaan tai saapua jo tapahtumapaikkakunnalle reippaasti polkien. Se on varsin näppärä kulkuväline festivaalipaikan ja majoituksen välillä kulkemiseen.

Polkupyörille on isoilla festareilla varattu omat parkkialueensa. Selvitä siis etukäteen, missä parkki sijaitsee ja kuinka kauan tarvitset aikaa siirtyäksesi sieltä festivaalialueelle, jotta säästyt tarpeettomalta juoksemiselta. Muista, että polkupyörälläkään ei saa ajaa päihtyneenä!

Omalla autolla festivaaleille?

Festivaaleille kannattaa hyvin harvoin lähteä omalla autolla. Etenkin suuret kaupunkifestivaalit, kuten Tammerfest, aiheuttavat niin suuren liikennevirran, että omalla autolla joudut vain hikoamaan ja hermostumaan ruuhkissa. Tapahtumajärjestäjän kehotusta saapua paikalle mieluummin julkisilla kulkuneuvoilla kannattaa kuunnella, sillä he yleensä tietävät, mistä puhuvat.

Omalla autolla kannattaa matkustaa festivaaleille silloin, kun majoitus on vaikeiden kulkuyhteyksien päässä. Jos esimerkiksi Kuhmon Kamarimusiikkijuhlien tai Savonlinnan Oopperajuhlien aikana majoittuu kesämökillä useiden kilometrien päässä tapahtumapaikoista, voi oma auto olla ainoa mahdollisuus, ellei halua käyttää suuria rahoja taksilla matkustamiseen. Tällöinkin on syytä varautua ruuhkiin ja vaikeuksiin parkkipaikan löytämisessä, sillä omalla autolla konsertteihin saapuvia on yleensä paljon.

Majoitus on hyvä miettiä hyvissä ajoin

Festivaalipaikkakunnilla on yleensä varauduttu majoittamaan huomattavan suuri väkijoukko festivaalien aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit vain ilmestyä paikalle ensimmäisen festivaalipäivän aamuna ja kävellä sisään leirintäalueen portista tai hotellin ovesta ja asettua asumaan. Majoitus on aina varattava etukäteen ja mielellään jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Parhaat majoituspaikat myydään loppuun jo kuukausia aikaisemmin, ja usein aivan tapahtuman lähellä jäljellä on enää ne kaikkein kalleimmat vaihtoehdot.

Ole tarkkana sen suhteen, miten todella haluat majoittua. Jos olet nuori ja vetreä, jaksat juhlia koko viikonlopun muiden melusta häiriintymättä ja budjettisi on pieni, voit hyvillä mielin valita majoituksen leirintäalueella tai patjamajoituksena koululla. Näissä majoituksissa on oikeaa vanhanajan festaritunnelmaa, mutta selkävaivaisille ja mukavuudenhaluisille ne eivät sovi.

Jos kaipaat hiukan mukavuutta, mutta matkustat pienellä budjetilla, on suositeltavaa, että selvität oikein hyvissä ajoin festaripaikkakunnan hostellien tarjonnan. Hostellit ovat Suomessa hyviä ja siistejä, mutta niiden hintataso on selvästi hotelleja alhaisempi. Kesäisin opiskelukaupungeissa toimii kesähostelleja opiskelija-asuntoloissa, ja niissä yöpyminen on usein varsin edullista.

Majoituksen vuokraaminen yksityishenkilöltä

Klassisen musiikin festivaalien yhteydessä järjestetään harvoin edullista festivaalimajoitusta, vaan ainoat mahdollisuudet ovat paikkakunnalla toimivat majoitusliikkeet tai asunnon vuokraaminen yksityishenkilöiltä. Kannattaa selvittää hyvin, millaista majoitusta tarjoavat paikalliset asukkaat, sillä yksityisen asunnon tai kesämökin vuokraaminen on varsin varteenotettava vaihtoehto etenkin, jos olette liikkeellä yhtään suuremmalla porukalla. Jo kaksi pariskuntaa yöpyvät tavallisesti edullisemmin yksityisasunnossa kuin hotellissa.

Yksityisen asunnon tai mökin vuokraaminen on hyvä vaihtoehto kaikille festivaaleille, mutta on syytä muistaa, että yksityisessä asunnossa eläminen edellyttää varsin vastuullista asennetta. Et voi esimerkiksi kutsua tapahtumapaikalta mukaasi kahtakymmentä parasta kaveria, vaikka asuisitkin mukavassa huvilassa, johon koko seurue vaivatta mahtuisi pitämään jatkoja. Toisen ihmisen kodissa on elettävä kuin siellä olisi vieraana, ja kunnioitettava ympäristöä jopa paremmin kuin omaa kotiaan.

Mökkimajoitusta voi suositella etenkin silloin, kun festivaaliohjelma ei ole kovin tiivis ja aikaa jää myös luonnosta nauttimiseen. Vuokralle tarjottavat kesämökit ovat usein erittäin hyvin varusteltuja ja tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia savusaunasta veneilyyn. Ne toimivat hyvin silloin, kun olet viemässä festivaaleille ulkomaisia vieraita. Kesämökin vuokraaminen tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustuttaa vieraat suomalaiseen luontoon ja mökkikulttuuriin, sillä ne molemmat ovat varsin ainutlaatuisia ilmiöitä.